Dětské zoubky

Děti

V průběhu prvního roku života většinou začne maraton růstu zoubků, který většinou končí kolem druhého roku života. Jaké zoubky dětem vyrostou a jak o ně pečovat?
veselé dítě
·         Růst zubů
První zárodky mléčného chrupu se zakládá již ve velmi raném stádiu těhotenství a růst začínají v kojeneckém věku. Většinou se první zub objeví v rozmezí mezi půl rokem a rokem života dítěte. Samozřejmě jsou i výjimky, některým dětem vyroste první zoubek až po prvních narozeninách a jiným zase třeba v prvních měsících života. Mléčný chrup se skládá z celkem dvaceti zoubků. Nejprve většinou rostou první a druhé řezáky (horní i spodní), poté první stolička, oční zub a nakonec druhá stolička. Růst zubů samozřejmě může být i atypický, může růst v jiném pořadí.
Růst zubů samozřejmě bolí a děti bývají více unavené, uplakané, nechtějí jíst a občas se i oprudí, ale bohužel se s tím musí počítat. V případě nejhorších bolestí můžete podat analgetikum nebo gel, který trochu pomůže proti bolesti.
kluk u zubařky
·         Péče o zoubky
Tím, že zuby vyrostou, to nekončí. Zoubky je třeba čistit a pečovat o ně. Zuby je potřeba pravidelně čistit minimálně 2x denně dětským kartáčkem (měkký) a speciální dětskou pastou. Čištění zubů je nutné provádět opravdu pořádně a pravidelně, tak aby na nich nezůstával plak a nečistoty. Dětem nedávejte sladké pití. Některé děti mají zuby zkažené třeba už ve dvou letech, pokud je nutné zubní ošetření, je mnohdy problém najít zubaře, který dítě ošetří. Kazivost zubů však může být daná i geneticky, ne vždy za zkažené zuby může nedostatečná péče.
Dítě berte k zubaři již od prvního zoubku, i když zpočátku jen na seznámení se s prostředím, tak aby pro dítě nebyla zubní ordinace cizí. Zubní lékař se může podívat do pusinky dítěte, ale není dobré jej do toho nutit, dokud to není nutné. Dítě potřebuje vidět také vzor ve vás takže si skočte k zubaři pravidelně co půl roku a jděte příkladem.