Jak správně pečovat o šperky

Produkty


Stříbro


Stříbro je drahý kov, jehož popularita stoupá v poslední době zejména zásluhou antibakteriálních vlastností tohoto vzácného prvku. Využívá se v oděvním průmyslu a ve výrobě spotřebního zboží, kde chrání výrobky před agresivním působením nežádoucích mikroorganismů.

Stříbrné šperky jsou již po staletí tak trochu v zákrytu zlata, ale jejich elegance si své ctnosti přenesla i do současné doby. Ideální je nechat čistit drobné výrobky ze stříbra v klenotnictví ultrazvukem, či laserem. Pokud si chceme vypomoci sami, měli bychom využít dvě opravdu osvědčené metody. Tou první je čištění fluorem, tedy nejlépe zubní pastou pomocí jemného zubního kartáčku.
starý náhrdelník

 Druhou možností je opatrně zabalit prsteny nebo řetízky do alobalové fólie, vše zasypat kypřicím práškem do pečiva, toto vložit do porcelánové misky a prolít vzniklou směs horkou vodou. Uvnitř alobalu vzniká chemická reakce, je vhodné propíchnout jej na několika místech jehlou. V tomto stavu ponecháme výrobky až 10 hodin, následně je vlažnou vodou opláchneme a vysušíme. Pozor, tímto způsobem čistíme pouze čisté stříbro, nikoliv bižuterii a směsi kovů!


Platina


Platinu poměrně snadno a rychle vyčistíte pomocí zubního kartáčku a mýdlové vody, jejíž pH je mírně zásadité (stačí docela obyčejné levné mýdlo na praní s jelenem). Existují i speciální čisticí prostředky na platinu, které zakoupíte v klenotnictví nebo ve specializovaném e-shopu.
náhrdelník s okřídleným srdcem


Zlato


Osvědčených způsobů, jak čistit zlato, je několik. Jedním z nich je podobný způsob s alobalem, jako u stříbrných šperků, pouze namísto kypřicího prášku použijeme jedlou sodu. Opět prolijeme nádobu vroucí vodou a necháme působit 12 hodin. Namísto jedlé sody lze využít i dvanáctistupňové pivo, nejlépe plzeňský Prazdroj.

Druhou možností je čištění jemnou kaší z cigaretového popela, s pomocí zubního kartáčku. Na slabší vrstvu nečistot pomůže i kaše vzniklá smícháním prášku do pečiva a vlažné vody.

Na skrvnky od rzi, kdy je zlato vystaveno kontaktu s mědí nebo s železem, postačí namočit šperky do roztoku vody a kyseliny citronové. Necháme působit alespoň 10 hodin a pak stačí výrobky opláchnout mýdlovým roztokem a jemným hadříkem rozleštit.