Jak správně zabalit balík

Nezařazené

Každý, kdo odesílá nějakou zásilku ve formě balíčku, by ji měl ve svém vlastním zájmu důkladně zabalit. Některé soukromé přepravní služby dokonce odmítají zásilku přijmout, jestliže hrozí při její manipulaci poškození a neoprávněné uplatňování reklamace. Dokonce i Česká pošta má na svých webových stránkách uvedenu klauzuli, týkající se zabezpečení zásilek vhodným obalem.
pět balíků.png

Zásady pro správné balení zásilky

·         Balík se snažte zabalit tak, aby byl schopen odolat zátěž při přepravě i ve stohu balíků vysokém zhruba 2,5 metru, a kdy se „náhodou“ ocitne třeba až vespodu. Teoreticky by měl obal vydržet zátěž pětinásobku své hmotnosti.
·         Přepravní služby se s balíky příliš nemazlí, pokud nejsou přímo označeny jako „křehké“ nebo „neklopit“. Za toto označení si také ovšem něco připlatíte. Pokud posíláte obyčejný balík, počítejte s tím, že v průběhu manipulace bude vystaven pádům, otřesům, nárazům, někdy i povětrnostním vlivům větru a deště, jestliže zůstane nějakou dobu vystaven mimo přepravní vozidlo.
·         Vsaďte na papírové kartonové krabice. Většinou jsou robustní, pevné, a čím je bedna silnější, tím lépe. Obecně je známo, že 95 procent všech zásilek lze přepravovat tímto způsobem
·         Záleží na velikosti krabice. Pokud je příliš velká, bude deformovat výstelku a zásilka se může poškodit. Příliš malá zas nezajistí dostatečné zabezpečení a hrozí, že se protrhne.
·         Označení – jistota je jistota a pořád je lepší krabici označit zpáteční adresou, než spoléhat na kurýra a čárové kódy. Stačí pouze popsat lihovým nesmazatelným fixem adresu příjemce a odesílatele
krabice s kódem.png
·         Těžiště – například u beden o rozměru 70 x 40 cm bude lepší stabilita na ležato. Předměty uvnitř by se neměly kutálet a volně pohybovat.
·         Odesílání elektroniky – ta by měla být posílána ideálně v originální bedně od výrobce. Je navíc opatřena polystyrenovou výplní, která dostatečně výrobky chrání.
·         Křehké předměty – každou takovou zásilku označte jako křehké zboží a rozhodně nešetřete materiálem výplně.