Mužské poporodní blues

Muži

Na téma poporodních depresí u žen toho bylo napsáno opravdu mnoho, na toto téma existuje celá řada odborných studií. Porod je velmi náročný proces a výrazné hormonální změny přispívají k tomu, že se některé ženy cítí opravdu zle. Někdy je situace až tak vážná, že ženy končí v péči psychiatra.

přemýšlivý muž

Naopak na téma mužského poporodního blues žádná studie neexistuje. A přitom i muž může změnu, kterou je narození dítěte, vnímat jako velmi stresující záležitost. Samozřejmě na rozdíl od ženy, není v ohrožení jeho zdraví, i když i to není tak jisté.

Všichni víme, že se žena po porodu moc nevyspí. Ale nevyspí se ani muž, protože i když sice dítě nekojí, díky zvukovým efektům, které dítě vyluzuje a kterým se říká pláč, se také příliš nevyspí. A muž také potřebuje spánek. Především proto, že se stal de facto živitelem rodiny a ať už je to člověk těžce fyzicky pracující, nebo člověk, který pracuje v kanceláři a tudíž má na svých bedrech zodpovědnost, nedostatek spánku ho vážně ohrožuje.
muž ve vlnách

To by se možná dalo vydržet, to co je opravdu náročné je, že najednou partner hraje druhé housle. Samozřejmě dítě potřebuje péči především, o tom nemůže být rozhodně pochyby, ale je pravda, že manžel nebo partner jakoby přestal docela existovat a rozhodně to není nijak příjemná záležitost. Chtělo by to najít nějaký vhodný kompromis, ale každopádně narození dítěte vnáší do vztahu obvykle krizi, protože jak muž, tak žena prožívají hlubokou frustraci. Žena očekává od muže především podporu, on očekává, že mu bude zachován alespoň nějaký standard existence. Ani jeden se toho nemůže dočkat. Čím nemocnější nebo uplakanější dítě, tím se situace může horšit.

Samozřejmě recept nebo prevenci můžeme hledat jen obtížně, protože se jedná o přirozený stav, který rozhodně nebude trvat věčně. Chce to potlačit vlastní pocity ublíženosti a obrnit se maximální trpělivostí.