Nahrávání v hodinách?

Technika

Je to úplně běžná věc. Asi každý telefon má dneska funkci, která umožňuje používat ho jako diktafon. A studenti rychle přišli na to, že nahrávání hodin je daleko pohodlnější než otrocké dělání si poznámek, zejména pokud jste typ, co se raději učí poslechem. Takže dnes není nic neobvyklého vidět scénu, kdy po příchodu do hodiny každý vytáhne telefon, zapne nahrávání, a pak celou hodinu dělá na laptopu něco svého. Nebo se do hodiny vůbec neobtěžuje, a nechá si nahrávku od někoho poslat. Není žádné překvapení, že mnoha profesorům to vadí, a žádají, aby studenti přestali. Zejména ve světle nedávných skandálů, kdy mladí lidé natáčeli své školitele a s posměšnými komentáři je umisťovali na net, není divu, že mnoho učitelů má z rozmachu diktafonů obavy.
obrázky na monitoru 
Mají učitelé právo používání diktafonů zakazovat? Asi tak, jako mají právo zakazovat používání laptopů. Dokud je studenti používají tak, jak mají, není žádný důvod jim v tom bránit. Zároveň má ale učitel každé právo připomenout svým ovečkám, že používání telefonů a laptopů v hodinách je privilegium, které může být kdykoli odebráno, pokud se ukáže, že ho zneužívají. Takže když uvidí profesor, že nahrávání vede k tomu, že studenti zatahují hodiny, a místo toho si mezi sebou přeposílají nahrávky, že laptopy v hodinách používají k surfování a sledování videí s koťátky, tak by měl mít možnost elektroniku v hodinách zakázat nebo alespoň omezit.
 stejné monitory
Další věc je, že studenti by měli vědět, že povolení diktafonu neznamená povolení textovek, zpráv a zvonících telefonů. Takže, nahrávání hodin, stejně jako používání laptopů, je v pořádku, pokud si jsou si ti, kdo nahrávku chtějí, vědomi, že existuje jako tichý režim a vypnuté vibrace, díky kterým nebude hodina vypadat jako ústředí call centra. Zkrátka, použití telefonů a laptopů by mělo záležet na dohodě, ne být bráno jako právo.