Otázky, na které jste se chtěli vždycky zeptat!

Ekonomika

Hypotéka je určitě závazek, který ovlivní váš dosavadní život i rodinný rozpočet na spousty let dopředu. Je proto důležité před návštěvou banky znát odpovědi na otázky, která vás jistě při slově „hypotéka“ už několikrát napadly. Pojďte na ně konečně zjistit odpověď.

Jak se liší běžná hypotéka od té americké?

V posledních letech je ve spojitosti s úvěrovým světem hodně omývaný pojem „americká hypotéka“. Běžný hypoteční úvěr nabízí velmi příznivou úrokovou sazbu, ovšem finanční prostředky z něho může klient čerpat jen na záležitosti spojené s bydlením. Samotná smlouva tak přesně určuje, na co mohou být peníze využité a na co ne. Některé banky navíc čerpání hypotéky ještě omezují na jednotlivé části výstavby, peníze tak nemůžete čerpat najednou. Tento druh hypotéky je však velmi oblíbený, neboť nabízí často nejlepší úrokovou sazbu. Peníze z americké hypotéky můžete oproti tomu čerpat na cokoliv – bydlení, cestování, studium v zahraničí. Daní za benevolentnost banky vám bude vyšší úroková sazba.

čtení smlouvy

Některé nebankovní společnosti už mají v dnes i americkou hypotéku bez registru Hypotekybezregistru nebo doložení příjmů. Což je rozhodně ob nebankovních společností vstřícný krok a možná jediná možnost pro žadatele, které v bance právě z takového důvodu neuspěli. Ovšem i zde se musíte připravit na vyšší úrokovou sazbu.

podpis smlouvy

Jak dlouho trvá vyřízení hypotéky?

Doba vyřízení se banku od banky liší. Doba vyřízení navíc nezáleží pouze na rychlosti banky, ale i samotného žadatele. Obecně je však dobré počítat s čekací dobou okolo jednoho měsíce. Některé banky jsou navíc ke svým žadatelům velmi vstřícní a nabídnou jim odhad nemovitosti nebo výpis z katastru nemovitostí na vlastní náklady. Pokud máte účet u dané společnosti, u které následně žádáte o úvěr, není potřeba dokládat výši měsíčních příjmů. Celý proces se tak velmi urychlí, a pokud vše proběhne tak jak má, peníze můžete mít na účtu do 14 dní.