Pořídit si byt (nebo dům) ve velké či malé aglomeraci? Přinášíme Vám srovnání!

Bydlení

Při takovémto druhu výběru to může být dilema, které ovlivňuje mnoho faktorů. Je dobré si tyto faktory rozebrat, jeden po druhém
krajina za soumraku.jpg
Urbanizační koeficient         
Než se pustíme do podrobnějšího rozebírání, je nutné rozebrat právě urbanizační koeficient. Ten popisu, že při zdvojnásobení obyvatel určité aglomerace, následně v dané aglomeraci se počet služeb zvýší o patnáct procent. Což znamená, že v dané aglomeraci je o patnáct procent více hospod, knihoven, kadeřnictví, škol a tak dále. Čili všechny služby vynásobíte číslem 1,15. Což znamená, že pokud chcete, aby byla dostupnost všech služeb ve vašem okolí víc jak dvojnásobná oproti nynějšímu stavu, musíte se přestěhovat minimálně do sedminásobně lidnatější aglomerace.
Příroda
Jeden z největších rozdílů. V malé aglomeraci je to jednoduché. Více či méně v přírodě již žijete. Obecně v obcích je čistší a zdravější prostředí k žití. Zatímco ve velké aglomeraci to bývá naopak. V městech se příroda vyskytuje ve větší míře v parcích. Ale ne u všech měst platí, že je to „betonová džungle“. Jsou města plná zeleně, která překypuje životem.
Doprava
Pokud Vaší malou aglomerací neprochází žádná důležitá komunikace, doprava by nemněla být závratná a hluk s tím spojený by měl být minimální. Zatímco u velkých aglomerací platí, že čím větší, tím větší provoz.
nákladní loď.jpg
Obchody
Pokud bydlíte v malé aglomeraci, s obchody může být problém. V obci většinou bývá jeden obchod, pokud tedy nějaký je. A ceny většinou bývají vyšší než ve větších obchodech. Zatímco ve větších městech si můžete vybírat z nepřeberných palet obchodů!
Zaměstnání
Ten největší kámen úrazu na vesnicích. Přímo v místě Vašeho bydliště práci pravděpodobně neseženete, z velmi jednoduchého důvodu: Malá aglomerace, málo pracovních příležitostí. Zatímco ve městech si můžete vybírat. Tedy pokud nebydlíte ve městě bojující s nedostatkem pracovních příležitostí.
Na závěr
Na závěr se dá říct jediné: Záleží pouze na Vašich prioritách, na tom, co je jen a pouze pro Vás důležité! Tak šťastnou ruku při výběru!