Sportem k osobnostnímu růstu

Sport

Sportovní aktivity představují nejoblíbenější volnočasové aktivity pro děti a mládež. Není divu. Hra a především kolektivní hra představuje pro děti jedinečnou zábavu a navíc se podílí velmi smysluplným způsobem na rozvoji osobnosti. Pojďme se podívat na pozitiva pravidelného sportování u dětí.
 dívčí sportovní tým
1.      Dítě si utužuje kondičku a zlepšuje výkon
2.      Dítě se učí překonávat sebe sama tím, že překonává nepohodlí
3.      Dítě se učí přijímat prohry jako přirozenou součást života
4.      Dítě se učí budovat si zdravou ctižádost, která je založena na vědomí, že bez tvrdého tréninku nebudou žádné výsledky
5.      Dítě se učí týmové spolupráci
6.      Dítě se učí navazovat kontakty s cizími vrstevníky a jejich kouči (například v rámci závodů)
7.      Dítě vyplňuje svůj volný čas smysluplným způsobem
8.      Dítě má dobrou zábavu
9.      Dítě se učí disciplíně a sebekázni
10.  Dítě  zažívá jedinečný pocit sebepotvrzení v případě, že opravdu vyhrává
 malý fotbalista

Samozřejmě jsou zde určitá rizika

1.      Dítě se může stát snadno obětí ctižádostivých rodičů, kteří si prostřednictvím svých dětí mohou realizovat své neuskutečněné sny z dětství nebo mládí
2.      Dítě může být nadané, ale přesto se ke sportu nedostane, protože rodiče nemají peníze. Sport je dnes nákladná volnočasová aktivita.
3.      Dítě není výrazně nadané a i navzdory poctivému tréninku nevykazuje úspěchy. Je vhodné vybrat spíše individuální aktivity, ve kterých by se dítě cítilo úspěšné.
hokejový stadion
4.      Dítě může být velmi nadané, může často vítězit, ale může si na pocit úspěchu příliš zvyknout a v dospělosti to pak může představovat problém, protože ne vždy člověk vyhrává.
5.      Dítě může být velmi nadané a může nastat dilema, zda sport nebo škola. Některé děti zvládají obojí, je jim nastavený individuální studijní plán, ale některé děti nejsou natolik studijně zdatné, aby si to mohli dovolit.
6.      Dítě může být natolik přetěžováno, že mu nezbýváprostor pro běžné dětské aktivity. Nemá, jak se říká, žádné dětství.