Výlety s kojencem

Děti

Na první pohled to tak nevypadá, ale kojenec je ve skutečnosti velice flexibilní stvoření. Potřebuje pouze jediné – mámu, popř. mámu s lahvičkou umělého mléka. Kojenec je přenosný, přizpůsobivý, velmi spavý a dá se říct nenáročný. Se zvyšujícím se počtem měsíců se ovšem zvyšuje také kojencova potřeba režimu a bezpečí, proto je třeba výlety a akce plánovat moudře a vašemu pokladu na míru.
Zdravotníci a úzkostlivé matky vám jistě zdůrazní, že prvních šest týdnů byste se neměli s miminkem hnout z domu, výjimku tvoří procházky „kolem bloku“. Netřeba to brát tak přísně. Neberte novorozence na hory, ale pokud počasí přeje, určitě měsíčnímu miminku delší výlet neuškodí. Trochu jiné je to v zimě. Vaše dobrodružná povaha si bude skutečně muset odpočinout, ale na druhou stranu tlačit kočár po kluzkém chodníku nebo ve sněhu se dá považovat při troše dobré vůle za sportovní výkon.
spící kojenec
Jakmile mimino překročí onu pověstnou šestitýdenní hranici, dovrší dva, tři měsíce, je výborným společníkem na cesty. Většina kojenců spí v autě, spí v kočáru, spí v šátku, spí v nosítku, spí v náručí. Tři čtvrtě výletu prospí a tu čtvrtku ho budete kojit nebo krmit a chovat. Ideální čas na výlet. Mrkněte na internet, kam se dá zajít s kočárem, pokud je hezky, tak i s nosítkem a vyrazte. Myslete na vhodné oblečení a možnosti nakojení, nakrmení, přebalení.
Některé děti od 4. měsíce už jsou trochu háklivé na změny prostředí a režimu, proto výletování s nimi nemusí být zrovna jednoduché, ale opravdu je to „kus od kusu“. Pozitivem je, že už jsou vnímavější, snadněji zaujmete jejich pozornost a pravděpodobně si s nimi užijete i o něco více legrace.
kočárky u zdi
Při výběru výletu berte v potaz roční období, předpověď počasí, vzdálenost (dlouhá jízda autem pro starší miminko nemusí být ideální), možnosti krmení, přebalování a u starších miminek i pohrání. Je totiž možné, že celý den jen sedět v kočáře nebo být v nosítku nebude vašemu dárečku stačit. Každopádně, když budete vynalézaví a pozitivní, váš akční život novým přírůstkem nekončí, právě naopak.