Pryč s lapači prachu

Nezařazené


Stále zdobí vaši domácnost sbírky pozlacených skleniček, keramických dóz, váz, nebo kýčovití sloni? Tyto dekorace z doby socialismu už sice opouští i starší domácnosti, ale někteří pamětnici se s nimi loučí jen z těží. Zvlášť naše starší generace. Což je pochopitelné. Jsou pro ně určitou vzpomínkou na různé události a příležitosti z dob minulých. Seniorům by asi nebylo dobré jejich sbírky ničit, i když i lidé v důchodovém věku touží stále častěji po moderní domácnosti se svěžími prvky.
stůl na trhu starožitností

Čím nahradit kýčovité doplňky?
V nejlepším případě ničím . S výstavními skříněmi, které vyšly z továren před rokem osmdesát, se rozlučte a dejte svému domovu vzduch a volnost. Lehký a svěží interiér působí na okolí uvolněným dojmem a pakliže přece jen chcete nahradit volné místo, je dobré zvolit nějakou exotickou rostlinu, která vašemu domovu dodá život.
bleší trh
Jeden obraz vyjádří mnohé
Pokud budete mít interiér zahlcen mnoha zbytečnými doplňky, vaše návštěva se u vás bude cítit jako na tržnici. Každý, kdo k vám přijde, očekává, že se o vás něco dozví. Věřte, že když budete mít doma skladiště, přeplácané stovky ozdob a doplňků, vytvoříte v druhých pocit chaosu a žádné poselství si od vás neodnesou. Už jen pocit, že budou muset poslouchat ke každé věci jiný a dlouhý příběh, je může někdy děsit. Pokud tedy máte nějaký životní symbol, který vás specifikuje a chcete jej vyjádřit, zkuste jej zakomponovat například do obrazu. Zkrátka opět platí, že v moderní domácnosti je méně více. A příliš útulné a zaplněné prostory v bydlení už nejsou trendem.
samolepící hodiny
Kam s přebytky?
Možností je mnoho. Pokud máte artefakty, se kterými se nedokážete rozloučit, o jejich nové místo se může podělit půdní prostor, či sklep. Je pravda, že některé starší věci získávají svým stářím hodnotu a také je pravda, že co bylo moderní před padesáti lety, může být moderní i za dalších padesát. Ale z hmotných věcí není nic hodnotného tak, abychom se toho nemohli nadobro vzdát a dát průchod novým vzpomínkám.