Sběratelství jako hobby i nemoc

Zábava

Kdo z nás v dětství něco nesbíral a nevyměňoval s kamarády… ať už známky, ubrousky, céčka, samolepky, etikety či postavičky z Kinder vajíček. Sběratelská vášeň je charakteristická pro děti na prvním stupni základní školy. Poté od této záliby upouštějí a nahrazují ji jinými koníčky. Ale někomu srdce sběratele zůstává celý život. Sběratel musí mít v povaze pořádkumilovnost a vytrvalost. Sběratelé roky, často celý život, vytvářejí sbírky rozličných předmětů. Je to vášeň, koníček, přináší dotyčnému radost, někdy jde i o činnost investiční. Kdo sběratelství propadl, bere své hobby velmi vážně a je ochoten investovat nemalé peníze i čas, aby svůj vysněný kousek do sbírky získal.
sbírka motýlů
Sbírat se dá opravdu cokoli . Filatelista sbírá známky, numismatik mince, sbírání pohlednic se nazývá filokartie, autogramy sbírá filograf… Největším klubem sběratelů v České republice je Klub sběratelů kuriozit. Organizováni jsou v něm nejen lidé, kteří se pyšní sbírkami tradičních sběratelských předmětů, ale i sběratelé pivních tácků, panenek, ubrousků, propisek či hrnečků. Pořádány jsou internetové aukce, setkání a burzy, kde lze předměty prodávat, kupovat nebo vyměňovat. Tradiční sběratelé se mohou sdružovat ještě v dalších mezinárodních klubech a sdruženích.
porcelánové panenky
Docela nákladným koníčkem je sbírání krásných realistických panenek, porcelánových panenek a sběratelských panenek s certifikátem. Samozřejmě sbírka historických panenek je mezi sběrateli klenotem.
sbírka známek
Existuje však i patologické sběratelství nazývané Diogenův syndrom. Jedná se o nadměrné shromažďování bezcenných věcí, které se však shromažďujícímu zdají být cennými. Někdy se bohužel jedná i o „sbírku“ zvířat. Nejčastěji tento problém postihne staré osamělé lidi. Nezřídka je byt zavalen vším možným a mezi věcmi vedou jen úzké cestičky. V případě nadměrného množství koček a psů bývá navíc byt páchnoucí a zničen jejich exkrementy. Zde bohužel už může pomoci pouze psychiatr. Tito lidé jsou však s tímto způsobem života spokojeni, resp. smířeni a je problém je z jejich prostředí dostat. Problémy ovšem způsobují lidem žijícím v okolních bytech.