Topení v podlaze, to je něco úplně jiného, než radiátorový rozvod.

Produkty

V zimě se po ránu totiž nejhůř prokrvují chodidla, zvlášť v brzkých ranních hodinách, kdy putujeme na toaletu naboso.  Skrze podlahové topení teplý vzduch sálá do místnosti a udržuje ji příjemně teplou prakticky v celém rozsahu, od stropu až k zemi. Rozdíl teplot u klasických radiátorů totiž bývá v místnosti až 8 stupňů – tváře a obličej jsou v teple kolem 23 stupňů, zatímco nohy trpí patnáctistupňovým chladem.
inteligentní domácnost
Topení v podlaze lze realizovat prakticky na celé obytné ploše a můžete jej pokládat pod jakoukoli podlahovou krytinu, tedy pod dlažbu, dřevěný obklad, linoleum, nebo plovoucí podlahu. Velmi příjemné je podlahové topení v koupelně, v kuchyni a na toaletě. Topení v podlaze je úsporou i pro plynové kotle, kdy se dá využít i zbytkové kondenzační teplo. Navíc není třeba žádný další radiátor, který zbytečně zabírá místo.
ovládání topení
Dva základní druhy topení v podlaze
Jsou jimi teplovodní topné zdroje, nebo elektrické vytápění. U těch elektrických systémů vždy počítejte s vyššími náklady provozními, ale zato jsou z hlediska pořizovací ceny velmi levné. Hodí se především do koupelen a menších prostor, nebo bývají součástí nízkoenergetických domů.
Teplovodní topení je starší a naprosto osvědčený způsob. Jedná se o zabetonované trubky v podlaze, které se napojí na topný systém centrálního rozvodu tepla, obvykle na plynový kotel, nebo kotel na tuhá paliva. Na rozdíl od elektrického vytápění má lepší schopnost vést a udržet teplo, náklady na provoz jsou nesrovnatelně nižší, ale vybudování topné soustavy je poměrně náročné. Navíc je třeba počítat se zvýšením podlahy o několik centimetrů.
plochý radiátor
Nejvhodnější je keramická dlažba
Dlažba z keramiky je pro podlahové vytápění nejvhodnější. Dobře vede teplo a akumuluje ho, je pevná, stabilní, odolná, dobře se udržuje a umývá a pochopitelně se vyrábí v mnoha odstínech barev a se spoustou vzorů. Dlažba se hodí prakticky kamkoliv, jak do koupelny a kuchyně, tak i do obývacího pokoje, který částečně kryje např. centrální koberec. A chůze bosýma nohama po vyhřáté podlaze je v zimě velice příjemná, navíc teplo stimuluje na chodidlech stovky reflexních bodů, což je pro ně naprosto přirozené.